Husk reglene for vestbruk i båt

Endelig er båtsesongen i gang! Ikke glem riktig flyteutstyr før du kaster fortøyningen.

Bunnstoffet er på, sliping og lakk har satt prikken over I-en og båten er endelig sjøsatt. Alt som gjenstår er å kaste loss og nyte de fantastiske dagene utpå. Men husk reglene for vestbruk i båten!

Ifølge lovdata.no, må alle om bord i båter som er mindre enn åtte meter ha på seg egnet flyteutstyr når båten er i fart. Det er båtfører som har ansvaret for at barn under 15 år har på seg egnet flyteutstyr.

– Egnet flyteutstyr er en litt diffus definisjon. Vi anbefaler å tolke det til å være en ISO -eller CE-godkjent vest som bæres slik den er tenkt å sitte på kroppen om man skulle havne i vannet, sier Øyvind Vedvik.

Øyvind er kategorisjef for seiling hos vesteksperten Helly Hansen, og har hjulpet oss med å utdype viktigheten av vestbruk.

Forskjellen på vestene

Med flyteutstyr menes redningsvest, flytevest, flyteplagg, oppstigningsvest eller annet personlig utstyr som kan holde deg flytende. Sjøfartsdirektoratet eller annen offentlig myndighet skal ha godkjent utstyret, og det skal også være godkjent i henhold til Sjøsikkerhetskonvensjonen. Vesten skal være skikkelig merket.

Newton i flytevester

Mange vester er også merket med en oppdriftskategori, som for eksempel 150N, som måles i newton. Jo høyere tall, jo mer oppdrift er det i flytevesten, hvor 10 newton tilsvarer omtrent 1 kg oppdrift.

Vester med 50N:
Ment for de som kan svømme godt, i kystnære områder med hjelp i nærheten. Ikke sikker ved bevisstløshet.

Vester med 100N:
For bruk i kystnære områder. Begrenset sikkerhet ved bevisstløshet.

Vester med 150N:
Kan brukes i alle farvann. God sikkerhet ved bevisstløshet, avhengig av påkledning. Kan benyttes av brukere opp til 110 kg.

Vester med 275N: 
Til bruk i alle farvann og ved ekstreme vær- og sjøforhold. Kan benyttes av brukere over 110kg+. God sikkerhet ved bevisstløshet i de fleste situasjoner, selv om snuegenskapene avhenger av påkledningen.

 

Bilde av klassisk oransj HH redningsvest
KLASSIKER: Den oransje redningsvesten er godt synlig, med en robust krage som ivaretar sikkerheten også i bevisstløs tilstand.

Redningsvest
Dette er det aller tryggeste valget, spesielt hvis du er langt til havs. Redningsvesten er utstyrt med en solid krage som vil hjelpe med å snu en bevisstløs person til trygg flyteposisjon.

– Barn og personer som ikke kan svømme bør bruke redningsvest, sier Øyvind.

Bilde av O'neill flytevest med gode strammefunksjoner
VANNSPORT: En slik flytevest blir ofte brukt til å holde vannsportutøvere flytende. Vesten har flere strammemuligheter så den kan strammes godt!

Flytevest
Denne skiller seg fra redningsvesten da den ikke har den tradisjonelle kragen. Flytevest blir ofte brukt til vannsport og under ferdsel innaskjærs hvor det er kort avstand til land.

– Flytevest skal kun brukes av svømmedyktige personer i situasjoner hvor redningen er i umiddelbar nærhet. Flytevester har ikke et rettende moment og vil ikke snu en bevisstløs person til en trygg flyteposisjon, påpeker Øyvind.

Bilde av oppblåsbar vest fra Spinlock
OPPBLÅSBAR: Disse vestene er lette, har gode justeringsmuligheter og den sitter behagelig og godt på kroppen.

Oppblåsbar flytevest
En «pølseformet» vest som er komfortabel å ha på. Disse vestene blåses opp automatisk ved hjelp av gasspatroner, men skal også kunne blåses opp manuelt ved å trekke i en snor eller via et munnstykke.

Husk å kontrollere utløsermekanismen.

– Oppblåsbare vester må etterses for å sikre at de fungerer. Sett deg inn i hvordan du sjekker at gassflaskene er intakte og at utløsermekanismen er armert. Helly Hansen anbefaler at service utføres annethvert år på oppblåsbare vester til privat bruk og hvert år på vester i kommersiell bruk

Disse vestene anbefales:

  • Spedbarn = Redningsvest til baby
  • Barn som ikke kan svømme = Redningsvest
  • Barn som kan svømme fra ca 30 kg, når redning ikke er i umiddelbar nærhet = Redningsvest
  • Barn som kan svømme fra ca 30 kg, når redning er i umiddelbar nærhet = Flytevest
  • Voksne som ikke kan svømme = Redningsvest
  • Voksne som kan svømme når redning ikke er i umiddelbar nærhet = Redningsvest
  • Voksne som kan svømme når redning er i umiddelbar nærhet = Flytevest

Husk dette hvis du faller i vannet

– Om man skulle falle i vannet er det viktig å beholde roen. Bruker man en oppblåsbar vest, kan det være en fordel å ha trent på hva som skjer for å være komfortabel med situasjonen, sier Øyvind.

Bilde av oransje redingsvest fra Hellyn Hansen til babyer
FOR DE ALLER MINSTE: Denne typen vest er ment for de aller minste barna. Den solide kragen vil både holde barnet flytende og sørge for at hodet holdes i riktig stilling.

Når vesten blåser seg opp kan det være nødvendig å justere trykket i vesten med ventilen i munnstykket. Vester med skrittstropp eller benløkker kan gi avlastning til ryggen og overkropp, og kan gi deg en mer behagelig flytestilling.

– Det er viktig å understreke at det er beltet på vesten som er det strukturelle elementet som holder vesten på plass. Skrittstropp og benløkker er ekstrautstyr for å gi bedre flytestilling i vannet, avslutter Øyvind.

Ikke glem at det også finnes flytevester til hunder!

Redningsselskapet har også mange informative forholdsregler man bør ta til sjøs.