10 tips for bedre toppturopplevelser

For deg som skal begynne med toppturer er det mye å tenke på. Toppturfantast Tom Erik Heimen gir deg sine personlige råd for gode og trygge toppturer.

 1. Ha alltid med deg skredsøker, spade,
  Bilde av Tom Erik Heimen.
  Tom Erik Heimen er Norges mest erfarne basehopper, og også toppturfantast. Kanskje mest kjent i Norge for en flyby sammen med Joakim «Jokke» Sommer, i TV-serien «Oppdrag Sognefjorden». Gutta fløy med såkalte wingsuits i nesten 200 km/t, rett forbi bl.a. Lasse Kjus. Heimen har vært med på flere av XXLs reklamefilmer, bl.a. en for White Bikes, hvor han flyr om kapp med en syklist i Trollstigen.

  søkestang og førstehjelpsutstyr. Det er ikke sikkert at du selv oppsøker de bratteste fjellsidene, men du kan være til god hjelp hvis andre er uheldige. Dette er noe alle som ferdes på tur vinterstid må ha på seg.

 2. Gjennomfør skredkurs, det gjør deg tryggere. På kurs får man mye god kunnskap om trygg ferdsel i fjellet.
 3. Kjøp ski som passer dine ønsker og behov. XXL har alt fra lette toppturski til de grommeste pudderplankene.
 4. På lette ski bør man ha lette støvler. Er du ute etter mer kjørevennlig utstyr, så er skiene ofte litt stivere, tyngre og mer fartsstabile. Disse skiene krever en støvel med mer støtte.
 5. Ha gode toppturstøvler som passer foten din. Det er viktig at disse blir individuelt tilpasset føttene dine og skiene du har tenkt å bruke.
 6. Finn bindinger som er den beste kombinasjonen for skiene og støvlene du har valgt. Kun da får du det beste ut av skiene og støvlene.
 7. Ikke glem å kjøpe feller, turen oppover blir tung uten disse.
 8. Det er lurt å ha med seg fellevoks. Er det fuktig nede i dalen, er det godt med impregnerte feller som ikke suger til seg vann. Når fellene suger vann, vil de kladde når du kommer opp i nysnøen. Kladder gjør turen veldig tung.
 9. Ull er ikke tull. Ekstra ulltrøye og hansker i sekken er et must. Man blir ofte svett oppover, og ingenting er som å få på seg en tørr ullskjorte innerst og tørre hansker på hendene, når man når toppen.
 10. Vil du finne god snø og kjøre trygt? Lei deg en lokal fjellguide. Disse er mye ute, og har god kunnskap om snøkvalitet og området. Guiden vil bidra til å gjøre turen din til en fantastisk og trygg opplevelse.

 

Toppturpakker Toppturutstyr

 

LES OGSÅ: XXLs toppturfavoritter i Norge

LES OGSÅ: En tryggere toppturhverdag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *