En tryggere toppturhverdag

Skredekspert Espen Nordahl gir deg tips om sikkerhet på toppturer.

Skilivet. Dette herlige livet der ute og oppe i vår vakre fjellverden. Du står på toppen av den store fjellsiden. Dekket av masse herlig snø, som bare venter på å bli signert. Så, da er det vel bare å hive seg utfor.

Bilde av Espen Nordahl.
VARSOM FYR: Espen Nordahl er født i 1960, med ski på beina, og har 35 års erfaring som topptur-entusiast. Nordahl jobber som snøskredvarsler i NVE, i tillegg til å være prosjektleder for CARE – Center for Avalanche Research and Education ved UiT, Norges arktiske universitet. Han er også skredekspert, skredkursarrangør, fjellguide og forfatter av boka «Toppturer i Tromsø», og medredaktør av boka «Trygge Toppturer».

Men … Kanskje bør du stoppe opp litt før du setter utfor? Spørre deg selv; har jeg fått med og vurdert all aktuell informasjon? Er jeg komfortabel med situasjonen?

Kunnskap gir trygghet
Toppturlivet er ikke enkelt, det krever kunnskap. Vi må hele tiden gjøre vurderinger og ta beslutninger. Vi må vurdere terreng, vær og snøforhold, og de menneskene vi skal på tur med.

Dette må først vurderes hjemme, under den viktige planleggingen av turen. På nytt når vi kommer ut og får oversikt over området vi skal på tur i. Og til slutt når vi står ved det siste henget vi skal gå opp eller kjøre ned. Det er siste mulighet til å svare ja eller nei på om det er trygt å fortsette.

Sentralt i spørsmålene du må stille og vurderingene du må gjøre, står snøskredvarslene som finnes på www.varsom.no. Her finnes beskrivelser av de aktuelle forholdene. Spesielt viktig er det å lese om såkalte «skredproblemer», som er med på å definere hvilke områder på fjellet som er mest utsatt for å løse ut skred.

Bilde av toppturgåere på vei opp fjellet.
FANTASTISKE OPPLEVELSER: Når du har tatt skredkurs og gode beslutninger før turen og underveis, er det lettere å slappe av og nyte turen og utsikten.

Det er ingen skam å snu
Når du og vennene dine planlegger turen, må dere spørre dere om turen ligger innenfor komfortsonen til gruppa, under de kjente forholdene. Passer forutsetningene og erfaringene til deltakerne? Og underveis må dere kontinuerlig vurdere om forholdene er slik dere forutsatte under turplanleggingen. Hvis ikke, er det kanskje best å snu eller gå for en plan B.

Lær av de beste
varsom.no finner du også Snøskredskolen, som er en lærebok i snøkunnskap, og en kunnskapsbase med masse nyttig informasjon. Men den er ikke en erstatning for kurs, så alle som ferdes i vinterfjellet bør også ta et skredkurs.

Vi ønsker alle at toppturlivet skal være det gode liv. Der vi skal kunne hive oss utfor den herlige fjellsiden, i visshet om at dette er okei akkurat i dag. Skilivet blir tryggere ved hjelp av varsom.no.

GOD, TRYGG TUR!
Av Espen Nordahl.

Skredutstyr

 

LES MER: Frikjørerens beste råd

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *