Få et adrenalinkick med sjøørretfiske

Her finner du tips til områder, fiskeutstyr og lokkemidler for å fiske sjøørret i sjøen.

Våren er høysesong for sjøørretfiske i saltvann, og det er nå du har størst sjanse til å oppleve ordentlig fiskeglede med en knallsprek sjøørret på kroken.

Selv de mest erfarne sjøørretfiskerne blir aldri kloke på denne fisken, og det er skrevet utallige guider, artikler og bøker om hvordan man kan øke sjansene for napp.

Det finnes med andre ord ingen fasit på sjøørretfiske, men én ting er helt sikkert: du kan fiske sjøørret langs hele kysten, fra nord til sør, og du blir garantert hekta når den første hugger til på kroken din.

Her er noen av våre beste tips til sjøørretfiske langs kysten.

Fiskeutstyr

 

Fisketur med sjøørret i håven.
I HÅVEN: Sjøørreten er sprek og sterk, og hopper i mange tilfeller over vannflaten mens du har den på kroken. Mindre fisk, som denne, skal settes ut igjen.

Først noen kjappe fakta om sjøørret

Sjøørret skiller seg fra vanlig ørret fordi den har tillagt seg evnen til å leve i saltvann. Den gyter i elver og bekker om høsten, før den vandrer ut i sjøen igjen for å skaffe seg ny næring.

Sjøørreten trives likevel ikke spesielt godt i saltvann, da det krever mye energi for fisken å skille ut saltet den utsettes for. Men i sjøen er matfatet veldig stort, og nettopp det er grunnen til at sjøørreten fristes tilbake til havet. Her fråtser den i reker, tanglopper, stingsild, kutlinger, børstemark og andre smådyr i fjæra.

Sjøørreten kan bli over ti kilo, selv om det tilhører sjeldenhetene. Får du fisk over kiloen, så bør du være meget godt fornøyd!

Når bør du fiske sjøørret?

Sjøørreten oppsøker de områdene hvor den trives best gjennom hele året, med instinktene rettet mot mattilgang, kroppstemperatur, energibesparelse og gyting. Den holder seg som regel i skjærgården, i nærheten av elva eller bekken den ble født.

Det er fullt mulig å få sjøørret året rundt, men den trives best der vannet er mellom 7-14 grader, og mistrives i for varmt vann. Derfor er den mindre i aktivitet når det er kaldt vann om vinteren, og trekker helst lenger ut i skjærgården mot kaldere vannmasser om sommeren.

Om våren og høsten kommer trivselstemperaturen i vannet seg raskt, og på denne tiden har den fullt fokus på å jakte etter mat. Og det er nettopp da du bør være ute med fiskestanga.

Tid på døgnet, sol -og lysforhold, vær, vind og tidevann spiller også inn på fiskens atferd, og herom strides de lærde om hva som er optimalt. Her må man rett og slett skaffe seg erfaring.

Hvor bør du fiske sjøørret?

Fluefiske etter sjøørret i bukter og viker.
PERFEKT PLASS: Små viker og bukter, gjerne med en marbakke lengre ut, er midt i blinken for sjøørreten. Her leter den etter smådyr blant tang og steiner, og sier neppe nei takk til en fristende flue.

Bukter, viker, langgrunne strender, marbakker og steder med strøm i vannet er plasser du bør oppsøke. Får solen også sjansen til å varme opp vannet litt på disse stedene, så er du langt på vei nærmere å få din første sjøørret på kroken.

Du trenger absolutt ikke å fiske dypt. Sjøørreten finner du inne i fjæra på langgrunne strender og på jakt i bukter med såkalt leopardbunn (varierende bunn med tangklaser, ålegress, steiner og sand). Noen ganger beiter den helt inne i vannkanten. Ta gjerne de første kastene nærme land.

Er det for varmt i vannet i skjærgården nærme fastlandet, så må du gjerne lenger ut i fjorden og fiske på lignende områder. Er det veldig kaldt i vannet, så vil sjøørreten trekke dypere for å finne varmere vann, så da kan du forsøke å fiske litt dypere.

Et godt tips er å flytte på seg ofte, i stedet for å stå og vente på fisken. Dersom du ikke kommer i kontakt med sjøørreten innen 30-45 minutter på en plass, så forsøk et annet sted. Kast i vifteform over 180 grader eller mer, slik at du får avfisket hele området før du flytter deg videre.

Fluefiske etter sjøørret

Under har vi summert opp noe av fluefiskeutstyret som er viktig å fokusere på til sjøørretfiske i sjøen.

Fluestang til bruk langs kysten

Det er greit å ha en fluestang som man klarer å kaste presise kast på både kort og langt hold med, og gjerne en stang som får nok fart på snøret til at du klarer å kaste i litt vind. Mange foretrekker 9 fot, men en del bruker også lengre stenger som 9,7′ og 10′. Snøreklasse er det vanligste #6 eller #7, men mange bruker #5 også. Det er litt opp til en selv og hva en føler seg vel med.

Fluesnelle til sjøfiske

En god fluesnelle til fiske av sjøørret må tåle saltvann, og bør ha en stor spole for å sveive inn mest mulig snøre per omdreining. En god brems er viktig, dersom du skulle få en skikkelig fisk, og snella bør være i snøreklasse 6-8 eller 7-9. Enkelt bytte av spoler for raskt skifte av linetyper er jo også et pluss.

Forskjellige agn, fluer og sluker til sjøørretfiske.
FARGERIKT: Sjøørreten liker knallsterke farger som oransje og rosa, men også grått, brunt, blått, rødt og oliven. Reker, lopper og fiskeimitasjoner i forskjellige størrelser gjør susen.

Flueliner til sjøørretfiske

Du bør velge et snøre som takler vind, da du ofte vil møte på dette langs kysten. En del snører er laget spesifikt for kystfiske, som for eksempel Coastal fra Guideline. Den har en tapering som er laget slik at den takler vind godt, og med en klumpdel som skyter godt og raskt, slik at du slipper unødige luftkast, samtidig som det også er godt til lange og presise kast med forsiktig presentasjon.

Det kan være lurt å ha både et flytesnøre, et synkesnøre og et såkalt «intermediate»-snøre for å kunne fiske i forskjellige vannmasser under forskjellige forhold.

Fluesnøre


Fortom til fluefiske etter sjøørret

Bruk så lang fortom som du klarer å kaste med. Sjøørreten er sky, så det er greit med lang fortom for ikke å skremme den. Alt mellom 1x og 4x alt etter forhold og fluestørrelse. Mindre fluer og vindstille tilsier tynnere fortom. Større fluer og mer vind fører som regel til tykkere og kortere fortom. 1-2 stanglengder er en grei fortom, avhengig av kasteferdigheter.

Fluer som får sjøørreten til å bite

Her gjelder det å fiske med fluer som ligner det sjøørreten spiser, som for eksempel små reker i forskjellige farger, stingsild, børstemark, tobis, kutlinger og lopper. Farge og størrelse avhenger av mange forskjellige faktorer.

Se i fjæra etter smådyr eller småfisk som er i aktivitet, da kan det være lurt å fiske med et lokkemiddel som imiterer det du ser.

Når alt annet feiler, kan også en «trigger-flue» i kraftige farger være et godt alternativ, som for eksempel Mickey Finn.

LES OGSÅ: Ti gode fluer og sluker til sjøørret

Inntrekk og teknikk ved fluefiske

Husk å variere inntrekkene, men forsøk samtidig å imitere bevegelsene til lokkemiddelet du har valgt. Fullstendige stopp på 1-5 sekunder kan være det som skal til for å få sjøørreten til å hugge.

I tillegg kan sjøørreten bli trigget av at byttet forsøker å stikke av. Forsøk derfor å øke tempoet, gjerne kraftig, en gang i blant. Følger fisken etter flua di, såkalt følgefisk, så er tempoøking ofte det som skal til.

Haspelfiske etter sjøørret

Det man bør tenke på dersom man fisker med haspelstang, er at fisken, som sagt, ofte kan stå der det er grunt, så man må tilpasse fisketeknikken deretter.

Sjøørretfiske med haspelstang fra svaberget.
HASPEL: Mange fisker sjøørret med haspelstang, som ikke bare er effektivt, men også gunstig dersom man ønsker lange kast eller vil fiske litt dypere.

Under har vi summert opp noe av haspelutstyret som er viktig å fokusere på til sjøørretfiske.

Haspelstang til sjøørretfiske

En fiskestang med kastevekt på rundt 8-25 g og en stanglengde på rundt 9 fot vil dekke de fleste områder og situasjoner.

Haspelsnelle til lett kystfiske

Som til fluefisket må en god haspelsnelle til sjøørretfiske ha en god brems, og gjerne høy utveksling, dersom det skulle bite på en skikkelig rugg. God linekapasitet kan også være fint å ha.

Det kan være lurt å gå for en snelle med god linelegging, altså at den legger snøret godt på spolen slik at det ikke skjærer seg ned i lagene under når det kommer under belastning fra kjempende fisk.

Størrelsene mellom 2500 og 4000 er de mest brukte, men dette er igjen opp til hva du selv føler for.

Fiskesnører til sjøørretfiske

Mange velger å bruke multifilament som hovedsnøre, og så spleise på monofilament som en fortom. Dette gjør at man har følelsen og kontantheten i den langtkastende multifilamenten, men også slitestyrken og «usynligheten» til monofilamenten. Med dette oppsettet er du klar for å jakte sjøørreten.

Sene og snøre

 

Sluker og agn som lokker sjøørreten

Brisling er mat for sjøørreten når den jakter på grunnene.
SMÅFISK ER MAT: Reker, tanglopper, børstemark, småfisk m.m. er snadder for sjøørreten. Her hadde en kilosfisk spist to småfisk på drøye 10 cm.

Du kan fiske med både sluk og agn etter sjøørreten. Morild, Toby, Zigge og Jensen Tobis er mye brukte sluker langs kysten.

Sluker med stor flate synker saktere, og vil derfor være gunstige å fiske av grunnene med.

De bør også ha en ganske lokkende gange, for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Testvinneren MøreSilda Holographic 15 g i sølv/svart er et godt startpunkt.

TIPS! Slukfiske med en opphengerflue kan virkelig trigge jaktinstinktet til sjøørreten.

Du kan også fiske etter sjøørreten med agn. Et godt alternativ her kan være agnfisk eller GULP-imitasjoner, for eksempel børstemarkimitasjon.

Dette er agn av formet biologisk nedbrytbar masse med lukt og smak om lokker til seg fisken. Denne tres på en krok slik at krokskaftet stikker ut fra hodet og krokspissen kommer ut på ryggen. Ved å ha kroken på ryggen minsker du sjansene for å hekte den fast i bunn og vegetasjon.

Disse kan godt brukes i kombinasjon med bombarda. Da kan du også rimelig enkelt regulere hvor i vannlaget den avfisker.

Bombardafiske etter sjøørret

Om du skulle ønske å prøve deg med enten agn eller flue, så kan det være verdt å prøve seg på fiske med kastedupp, også kalt ørretbombe/bombarda.

Bombarda er en dupp som man trer på hovedsnøret, for så å sette på en duppstopper for å hindre at den glir helt ned på agnet. Duppen gjør at man kan kaste lette agn som Gulp og fluer med haspelstang. De kommer også i forskjellige synkegrader – sink, intermediate og float – slik at du kan fiske av de forskjellige vannlagene.

Annet utstyr til sjøørretfiske langs kysten

Fiskeutstyr

 

Fiskestenger og annet utstyr som benyttes til sjøørretfiske i saltvann.
SKIKKELIG UTSTYR: En ordentlig fiskestang med en god snelle, og ikke minst en knuteløs håv, er et must når man fisker sjøørret. Linekurv kommer godt med for fluefiskere, og ikke glem varm drikke, ekstra klær og mat i sekken.

Regler for sjøørretfiske i Norge

Sett deg inn i reglene for sjøørretfiske, som kan variere fra landsdel til landsdel. Det er ikke tillatt å fiske nærmere enn 100 meter fra grensen mellom elv og sjø. Respekter gytetiden.

Husk også generelt godt fiskevett når du skal sette ut sjøørret:

– All fisk under 35 cm skal settes ut igjen.
– Tynn og utgytt fisk, uansett størrelse, bør også settes ut. Dette er ikke god matfisk.
– Unngå å «kjøre» fisken til den blir fullstendig utslitt, dra den inn så fort du føler du kan
– Fukt hendene godt før du tar på fisken, så du ikke ødelegger slimlaget
– Forsøk å fjerne kroken raskt mens du samtidig har fisken i vannet så mye som mulig
– Bruk knuteløs håv, og hold fisken i håven mens fisken er under vann
– Ikke dra fisken opp på stein eller sand
– Ikke hold etter sporen eller slik at den får en bøy i ryggraden
– Foto skal skje raskt, helst med fisken i vann eller like over vannkanten
– Er fisken hardt skadet, spesielt hvis den blør fra gjellene, så bør man i stedet ta livet av den

Les også: Ti favoritter til sjøøretten

Skitt fiske!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *