Få mer plass i tursekken

Disse enkle grepene reduserer volumet på mye av det du tar med i pakningen.

Det er alltid komfortabelt å ha med en så lett pakning som mulig, og det finnes mange smarte grep som gir deg en lettere tursekk.

Likevel er det ikke bare vekten du bør tenke på når du pakker. Har du også fokus på å redusere volumet på utstyret, så får du raskt plass til enda mer i sekken.

Volumreduksjon kommer godt med både når du skal på tur i skog og mark, men også hvis du pakker til flytting eller hvis du skal på backpacker-tur.

Fjern unødvendig luft fra klær

Mindre volum handler om å fjerne luft, slik at tingene du har med deg komprimeres. Her kan det være mye plass å hente, for eksempel på klesfronten.

Klær rullet sammen til sylindre før de kan pakkes i sekken.
RULL ER GULL: Ruller du klærne før du putter dem i sekken, så kan du spare volum. Det blir i tillegg enklere å pakke sekken strategisk.
 • Vær nøye når du bretter klærne. Godt brettet tøy tar mye mindre plass enn klær du putter tilfeldig oppi sekken.
 • Du kan komprimere enkelte plagg lettere ved å rulle de stramt til kompakte sylindre, fremfor å brette til firkanter.
 • Pakker du klærne i en tørrsekk, så kan du bruke kroppsvekten til å presse ut all unødvendig luft før du lukker igjen posen. Det finnes også vakuumposer, hvor du kan suge ut overflødig luft fra posene med en støvsuger.
 • Dunjakker har høy komprimeringsevne, så her kan du klemme ut store mengder luft før du putter jakka i sekken. Mange primaloftjakker har tilhørende komprimeringsposer.

Matemballasje tar mye plass

 • Mange matvarer har emballasje med unødvendig mye luft. Du kan spare mye plass på å pakke om mat fra originalemballasjen til innpakning/beholdere som tar mindre plass.
 • Skal du spise maten i nær fremtid, så kan du stikke hull på enkelte emballasjer og klemme ut luften før du drar. Sett en tapebit over der du stakk hull.
 • Frysetørket mat tar svært liten plass. Real Turmat er et godt eksempel. Dette er vakuumpakket mat du tilsetter varmt eller kaldt vann, så har du et fullverdig måltid på 1-2-3.
Mackenzie tørrsekk hvor luften er klemt ut av posen.
KLEM UT LUFT: Pakker du tøy i en tørrsekk, slik som dette, så kan du klemme ut det meste av luft før du putter posen i sekken.

Riktig kjøkkenutstyr frigir plass

 • Et klassisk tips er å begrense seg til å ta med én kjele på tur.
 • Utnytt rommet oppi kjelen. Kanskje du får plass til sammenleggbare kopper, bestikk, fyrstikker og gassbrenner oppi selve kjelen?
 • Vil du ha med flere kjeler, så tenk smart og putt kjelene i hverandre.
 • Et kompakt multiverktøy løser det meste. En Leatherman har både kniv, sag, tang, saks og flere andre kjekke verktøy du kan få bruk for. Da kan du la mye utstyr ligge igjen hjemme.
 • Spork er et hendig bestikk, som rett og slett er kniv, gaffel og skje i ett.
Turutstyr

Andre tips som kan gi mer plass i sekken

 • Er været godt nok, så ta bare med en tarp og la teltet bli liggende igjen hjemme. Der snakker vi plassbesparelse, og ikke minst vektreduksjon!
 • Er det bålsesong, så sparer du mye plass på å droppe kokeapparat og gass. Brensel finner du i naturen, og alt du trenger er fyrtøy.
 • Hvor mange flasker med vann behøver du i sekken? Er det tilgang på godt drikkevann naturlig der du skal ferdes, så behøver du kanskje bare en kopp eller én flaske som du kan fylle på underveis.
 • Sovepose. Her finnes det mange alternativer som tar svært liten plass sammenlignet med andre.
 • Liggeunderlag. Det samme gjelder også underlagene. Er du ute etter å spare plass, så kan det være mye å hente på å velge et underlag med høy komprimeringsevne.
 • Gaffa-tape kan man få bruk for på tur, men ikke ta med hele rullen. Surr noen runder rundt vannflasken eller termosen.
Stort og lite liggeunderlag illustrerer hvor mye plass man kan spare.
LETT OG KOMPAKT: Til venstre er et liggeunderlag i vanlig størrelse, fra Phoxx. Til høyre er en mye mindre variant fra Trangoworld. Mye plass å spare her.

TIPS! Visste du at sugerør kan spare deg for mye plass? Smelt sammen den ene enden av sugerøret ved hjelp av litt varme. Fyll sugerøret med f. eks flytende væske som solkrem eller hudkrem, eller fyll sugerøret med krydder til maten. Smelt så igjen motsatt ende, og vips, så har du en vanntett, liten og lett beholder som tar lite plass i sekken.

Pakk sekken riktig

Dette er kanskje det aller viktigste hvis du vil spare plass. Tenk først og fremst tyngdefordeling for best mulig arbeidsforhold for rygg og skuldre. Les om hvordan du bør pakke vandrersekken her.

Samtidig gjelder det å organisere tingene i sekken etter Tetris-metoden, slik at alt stables strategisk tett inntil og oppå hverandre. Da blir det minst mulig tomrom og unødvendig luft i sekken, slik at du får plass til ekstrautstyret du vil ha med deg.

Tursekk


LES OGSÅ:
Slik pakker du dagstursekken

God tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *