Slik reduserer du vekten på tursekken

 • Ikke bær mer enn du må. Kvitt deg heller med unødvendig ekstravekt.

Foto toppbilde: Fredrik Schenholm

En tung sekk kan fort bli en tøff belastning for både kropp og moral når du er på tur.

Planlegging er nøkkelordet, og hvis du begynner med å lage en pakkeliste, så kan du redusere vekten betraktelig. Når denne er ferdig, går du over listen igjen for å se hva du kan klare deg uten.

Det finnes også andre smarte grep du kan gjøre for å få en lettere sekk. Og det beste av alt, det behøver hverken gå ut over komfort eller turopplevelse.

Et lettere telt kan gi store utslag

Teltet øker totalvekten betraktelig når du skal på tur. Superlight er en teltserie fra Helsport utviklet med fullt fokus på vektreduksjon. For eksempel kan et tremannstelt i superlight-serien minske vekten med godt over en kilo sammenlignet med et vanlig tremannstelt. Dette er kjærkommen energibesparelse når du vandrer med sekk på ryggen.

Her kan du lese mer om Helsport Superlight.

FJellheimen Superlight slått opp ved kanten av et fjell
LETT OG LUFTIG TUR: Her ser du et Fjellheimen Superlight-telt slått opp i luftige omgivelser. Superlight er et lettere telt som gir mye mindre vekt i pakningen. FOTO: Stian Aadland

Bruk tarp i stedet for telt

På kortvarige overnattingsturer, og gjerne når det er meldt tørt og fint vær, så trenger du kanskje bare å ta med en tarp? Tarpen kan du spenne opp som et tak over leirplassen, og du kan fint sove under skjermduken kun med et liggeunderlag og en sovepose. Da kan det tunge teltet bli igjen hjemme.

TIPS! Her er fem smarte måter å bruke en tarp på

Frysetørket mat tar liten plass

Frysetørket mat, som for eksempel Real Turmat, er kaloririk kost som veier svært lite. Passer perfekt enten til lunsj eller middag, og alt du trenger å tilsette er kokende vann. Et par slike poser veier mye mindre enn grillpølser og hermetikkbokser.

Bilde av Real Turmat og kjele ved vann i skogen.
GOD MIDDAG: Kok opp vann og nyt et velsmakende måltid i herlige omgivelser i naturen. Lett , godt og enkelt på tur!

TIPS! Det kan være lurt å på forhånd undersøke tilgangen på drikkevann i området du skal ferdes. Er det bekker, elver eller vann i nærheten, så trenger du jo ikke å bære med deg litervis med vann?

Ta med kun det du trenger fra kjøkkenavdelingen

Det finnes et bredt utvalg av kjøkkenutstyr, kjeler og bestikk til turbruk. Veldig kjekt i mange sammenhenger, men er du ute etter å bære lett – så gjelder det å begrense seg.

 • Én skje er ofte nok. Gjerne en skje i titan eller flyaluminium med langt skaft, som du også kan røre i kjelen med. Langt skaft gjør det lettere å løfte kjelen av og på varmekilden.
 • Du kommer langt med én kjele. Kaffekjelen kan du også bruke til å koke mat i, eller du kan koke kaffen i en vanlig kjele. Det er en fordel hvis kjelen har hank.
 • Skåler og tallerken er ikke alltid nødvendig å ta med. Spis heller rett fra kjelen eller turkoppen.
 • Noe å drikke vann fra, er et must. Du kan spare ytterligere vekt ved å bruke en drikkeblære i stedet for vanlig vannflaske.
 • En skikkelig turkniv kan erstatte mye unødvendig bærevekt. Turkniven kan åpne emballasjer, smøre mat, kløyve mindre brensel, spikke pølsepinner og teltplugger og mye mer. Kanskje du ikke trenger brødkniv, smørkniv, sag og øks i tillegg?
Turutstyr

 

Kaffekjele på bålet i nydelige naturomgivelser ved vannkanten.
BÅLKOS: Du kommer langt med én kaffekjele på tur. Vannhenting, kaffekoking, vannkoking og tilbereding av mat – alt kan gjøres i én kjele.

Et lett kokeapparat

Skal du på tur når det er lov å fyre bål, så behøver du ikke ta med noen annen varmekilde. Ta med bare fyrstikker eller tennstål. Brensel til bålet finner du som oftest i naturen.

Les også: Lure triks når du skal fyre bål

Under bålforbudet, som i Norge er mellom 15. april og 15. september, så må du bruke et kokeapparat – og enkelte er en del lettere enn andre. Denne gassbrenneren fra Eagle Products er lett og liten (115 gram), og kobles direkte på en gassbeholder. Kombinert med én aluminiumskjele, så har du et mye lettere alternativ til et komplett stormkjøkken.

Andre lure måter å redusere vekten på

 • En lett sovepose
  Er du ute etter en sovepose du kan bruke i de varme årstidene, så kan det være mye å spare når det kommer til vekt. Sommerposer finner man til under halvkiloen. Kombinert med en lett silkepose, så kan sommerposen være komfortabel også om våren og høsten. En vinterpose er det litt verre å finne i superlette versjoner.
 • Liggeunderlag
  Her kan man kvitte seg med en del vekt. Det finnes ekstremt lette toppmodeller som har et bredt bruksområde, som NeoAir fra Therm-a-Rest. Du kan også finne helt enkle skumunderlag, som dette liggeunderlaget fra Phoxx, som veier svært lite. Bruk liggeunderlaget som sitteunderlag også, så slipper du å ta med begge deler.
 • Pute
  Egen pute er luksus, men utgjør en del ekstra vekt. Du kan i stedet bruke en tykk genser eller jakka. Ta med et lett putevar, putt litt ekstra klær inni – så har du et behagelig sted å legge hodet når du sover. Du kan også bruke trekket til soveposen eller teltet.
 • Plugger
  Spiller de ekstra grammene en stor rolle, så kan du la teltpluggene ligge hjemme. Man kan stramme opp teltet tilstrekkelig ved god bruk av barduner. Pinner kan brukes som teltplugger.
 • Klær
  Klær kan utgjøre en del vekt. Da gjelder det å begrense antall plagg. Kanskje en god jakke kan erstatte en ekstra genser, eller at en vanntett ytterjakke er nok, slik at regnjakka kan bli liggende hjemme? Tørk klær underveis i stedet for å ha med mange skift. Eksempelvis er det nok med to skift, ett til å gå med, og ett tørt når du har kommet frem og satt opp leiren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *