Slik tar du vare på telt og lavvo

Har du lavvo eller telt? Her er finner du gode råd til vedlikehold.

Foto toppbilde: Bergans

Ingenting er som en deilig telttur i fjellet eller en lavvotur i marka. Likevel kan regnvær og vind komme uanmeldt, og da gjelder det at teltduken er tett og at leiren blir stående til vinden løyer.

Vedlikeholder du utstyret godt, så forlenger du ikke bare levetiden, men i tillegg stiller du godt forberedt før neste tur. Her får du derfor gode tips til hvordan du kan ta ordentlig vare på teltet ditt, så du slipper ubehagelige overraskelser ute i naturen.

Våre telt Lavvo

Tørk teltet etter bruk

  • En lur måte å henge teltduken til tørk på, er over to stoler til det er helt tørt. Skal du tørke en større lavvo, så kan du bruke flere stoler eller henge det over tørkestativet i hagen. Pass bare på at det ikke finnes noen skarpe skruer, kanter eller lignende som kan skade duken.
  • Den beste måten å oppbevare telt og lavvo på, er hengende på en sval og tørr plass. Er du nødt til å pakke det sammen, så forsikre deg om at teltet er helt tørt før du lagrer det – spesielt før det legges i pakksekken. Er teltet fuktig, kan det oppstå mugg og vond lukt på sikt.

LES OGSÅ: Velg riktig leirplass når du er på telttur

Blå teltduk henger over to stoler.
TØRKT TELTET: Husk å tørke teltet etter bruk, gjerne over to stoler utendørs. Det er viktig at teltduken er helt tørr før oppbevaring.

Sjekk telt og tilbehør for skader

  • Husk å gå over teltduken etter skader, slik at dette kan repareres før neste tur. Enkelte skader kan du reparere selv med et reparasjonssett, mens mer omfattende skader kan trolig leverandøren hjelpe deg med.
  • Før og etter turer, sjekk også teltstengene etter skader/sprekker som kan skade teltduken. Bytt ut ødelagte plugger / stenger eller annet som krever utbedring. Gjør ren teltstengene godt hvis du har oppholdt deg i nærheten av sjøen. Dette for å unngå avlagringer.
  • Ikke glem å sjekke bardunene og plugghempene som er festet til teltet. Disse kan byttes ut hvis det har oppstått skader.
  • Når teltet begynner å bli noen år, så kan coatingen som skal holde teltet vanntett, bli slitt. Dette påvirker ikke vanntettheten, men det kan på sikt være lurt å impregnere teltet for å gjøre det mer vannavstøtende.
Tilbehør telt

 

LES OGSÅ: Alt du må vite før din første telttur

Spør gjerne om flere råd til vedlikehold, vask og impregnering av telt og lavvo i en av våre villmarksavdelinger.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *