Ta ferien på to hjul

Sykkelferie er den frieste ferieformen du kan ha. Her får du de beste tipsene fra en erfaren feriesyklist.

Bilde av glad feriesyklist på toppen av fjellet.
ENDELIG OPPE: Christian Ekdahl på toppen av Col de Ceyssat i Frankrike.

Toppfoto: iStockphoto
Øvrige foto: Christian Ekdahl

Dra hvor du vil – når du vil, med frisk luft i ansiktet og unike opplevelser. Men forbered deg selv og sykkelen godt.

Prøv å få syklet en del gjennom våren, og tren både med og uten vekt på sykkelen, så både styrke/kondisjon og teknikken sitter.

Christian Ekdahl i XXL har vært på forskjellige sykkelferier i både Norden og ellers i Europa, og gir deg her noen av sine beste tips.

Klargjør sykkelen

Tenk gjennom hva som er det verste som kan skje med sykkelen, og forbered deg utifra det. Unngå helt nye vaiere, da disse strekker seg litt i begynnelsen og du risikerer å måtte justere dem på turen. Girjustering kan være komplisert, så lær deg gjerne litt om det før du drar.

Sjekk bremser, gir, hjul, dekk, lufttrykk (maks lufttrykk står på dekksiden). Husk at med mye vekt på sykkelen, så bør du ha oppunder maks lufttrykk i dekkene. Ta gjerne en service før turen, men bruk sykkelen litt før du drar, så du vet at alt fungerer perfekt.

Planlegg godt

Bilde av sykkelcomputer.
VIKTIG INFO: En sykkelcomputer gir deg viktig informasjon om hastighet, distanse m.m. og gir deg mulighet for å dele dette med venner.

Planlegg alltid hvor du skal og hvor langt du skal sykle. En sykkelcomputer med GPS gjør alltid turen morsommere, og du kan logge turen din, se hastighet/snitthastighet

m.m. Disse kommer i alle prisklasser, avhengig av hvor mye informasjon du ønsker. De fleste gir deg mulighet til å sende informasjonen til internett, dele med venner etc.

Bruk gjerne nettsiden http://www.ridewithgps.com for å planlegge, løsningen er gratis. Der kan du sette opp alle dagsetappene på forhånd, pluss legge inn steder du kan tenke deg å stoppe underveis. Når du har laget en rute, overfører du den til sykkelcomputeren eller GPS-en din.

Bilde av nettsiden Ride With GPS.
GODT HJELPEMIDDEL: På nett finner du gode hjelpemidler, kart og alt du trenger for å planlegge ruten din.

Løsningen fungerer på de fleste sykkelcomputere fra Garmin, men også på enkelte håndholdte GPS-er. Den finnes også som en smarttelefon-app, som er kompatibel med enheter fra Wahoo, Polar m.fl. Sjekk kompatibiliteten på din enhet her: https://ridewithgps.com/help/compatible-devices

God planlegging gjør det enklere å få fin flyt i syklingen. 30–60 km per dag klarer de aller fleste uten problemer. Husk å ta med oppoverbakker i tidsberegningene dine, for der går det vanligvis sakte.

Velg helst gamle riksveier og andre veier med lite trafikk, så får du en tryggere og bedre tur. Kjenn trafikkreglene som gjelder der du skal sykle. Reglene for syklister varierer noe fra land til land.

Overnatting

Bilde av leiren til feriesyklister.
FRED OG RO: Når du sykler kan du finne idylliske steder der du virkelig kan puste ut og hvile kroppen før neste etappe.

Overnatting kan gjøres i telt på «villcamping» eller campingplasser, på bed and breakfast eller hoteller. Det er lurt å forhåndsbestille alle betalte overnattinger hvis du ferierer i høysesong.

Du kan bruke vanlig sovepose, liggeunderlag og telt, men velg så lett utstyr du har tilgang på. Når man sykler må man alltid gjøre kompromisser mellom kvalitet, komfort og størrelse / luftmotstand / plass / vekt. Oppblåsbart liggeunderlag kan være mer behagelig, men det kan også punktere. Tenk alltid konsekvenser av valgene.

Bilder av hengekøye og tarp.
SOV GODT: Det er supert å sove ute, enten i hengekøye eller under tarp. Begge deler veier lite, tar lite plass og er raskt og enkelt å sette opp.

Utstyr

Revurder alle ting du har tenkt å ta med deg, minst to ganger. Du trenger neppe smoking selv om du skal spise ute, en base layer sykkeltrøye kan ofte være nok på en vanlig restaurant om sommeren. Tenk generelt på å ta med utstyr som kan brukes til mer enn én ting. En genser kan f.eks. brukes som hodepute.

Bilde av sykkel med sykkelvesker.
RIKTIG PAKKING: Med flere mindre vesker er det lettere å skape balanse i sykkelen.

Skal du langt og har mye bagasje, kan det være lurt med en sykkeltilhenger. Også for å avlaste evt. svakere syklister i følget. Til kortere turer holder det med sykkelvesker. Vesker finnes til montering både bak, på styret, på setet og i rammen. Det finnes også bagasjebrett for frontmontering. Forsøk å fordele vekten foran/bak.

Bruk gjerne vanntette pakksekker, så du alltid har tørre klær – uansett vær. Unngå å sykle med sekk, det gir høyt tyngdepunkt og dårlig balanse, og er krevende og slitsomt i lengden.

Bilde av langturpakket sykkel.
MER PLASS: I større vesker får du plass til mer på lengre turer. Forsøk å få mye tyngde rett på akslingene, for best balanse i sykkelen.

Powerbank med ekstra strøm til sykkelcomputer og telefon er lurt. Lån gjerne strøm på bensinstasjoner, kaféer og butikker hver gang du har lengre pauser, så slipper du å gå tom for strøm.

Ha alltid med førstehjelpsutstyr, og også smertestillende tabletter, smertestillende salve og magetabletter på lengre turer.

Bilde av utstyr til sykkelferie.
FULL KONTROLL: Vit at du trenger det du tar med deg, og velg letteste utgave av det meste. Klær kan vaskes underveis, og mye kan kjøpes ved behov.

Deler og verktøy

Ha alltid med lappesaker / ekstra slange(r), dekkspaker, multiverktøy for sykkel, en Leatherman e.l., pumpe og ekstra vaiere til gir og bremser. Kjedesplitter og ekstra kjedelås må med. Evt. ekstra batterier til lykt(er. Vurder ekstra bremseklosser til V-bremser, hvis du skal sykle mye og bratt nedover.

Det er lurt å vite litt om fiksing av sykkel og vedlikehold før du reiser. Se lenker nederst i artikkelen.

Bekledning

Bilde av feriesyklist i fjellet.
FLOTTE FJELL: På lite trafikerte veier kan du nyte naturen, høre fuglene og kjenne på friheten. Men kle deg riktig for å opprettholde idyllen.

Sykkelklær er laget for formålet og gjør at du unngår gnagsår og blafring. Bruk en sykkelshorts eller -bukse med god polstring av høy kvalitet og sykkeltrøye, gjerne to sett. Base layer ulltrøye, benvarmere, armvarmere, sykkelvest og en vind-/regnjakke er lurt. Du bør alltid bruke hansker og briller, for både sikkerhet og komfort.

Badebukse og håndkle gir muligheter for impulsbading.

Underveis

Hold et moderat tempo som du klarer over tid, og varier gjerne tempoet. Det kan fort bli «statisk» for kroppen hvis det blir lite variasjon. Varier sittestilling og håndposisjon, for å øke blodsirkulasjonen. La heller naturen ta pusten fra deg, fremfor syklingen. Sørg for god hvile underveis og om natten.

Mat og drikke

En god frokost er viktig. Fyll jevnlig på med væske, gjerne hver mil, og spis gjerne noe energirikt som rosiner, nøtter, banan, energibar e.l. hver annen mil. Det er dumt å gå tom for krefter, fordi motvinden var sterkere og motbakkene brattere enn antatt, og du glemte å spise og drikke. Lunsj og middag «som vanlig».

Transportetapper

Bilde av feriesykler parkert i kjøpesenter.
PASS PÅ: Tyver finnes i alle land, så ta kontroll på sykkelen og utstyret, og parker den der det er mye folk.

Sjekk med f.eks. tog-, ferge- og busselskaper om de prioriterer sykler, eller hvordan de forholder seg til dem.

Nedover i Europa er det ofte godt tilrettelagt for sykler på tog.

Ha med en liten, men solid lås. Pass godt på verdisakene dine! Bytt evt. på å passe på, hold deg i nærheten etc. Ha alltid lommebok og pass på deg, når du forlater sykkelen.

Tips og triks

Legg gjerne noen runder med gaffateip og elektrikerteip rundt pumpen, så slipper du å ta med hele ruller. På den siste runden med teip kan du legge inn noen elektrikerstrips, så har du det også.

Spjærede dekk kan f.eks. tettes mildertidig med gaffateip fra innsiden, men da bør du sykle med noe lavere lufttrykk i dekket. Ta med et ekstra dekk hvis du skal sykle mye på øde steder.

Ta masse bilder!

Huskeregler

 • Bruk alltid hjelm
 • Bruk gjerne klær med høy visibilitet (refleksvest er påbudt på sykkel i mørke, i f.eks. Frankrike)
 • Ha lys på sykkelen, det er påbudt i tunneler der det er lov å sykle (ikke alle tunneler er tillatt å sykle i, så sjekk lokalt)
 • Følg lokale trafikkregler og skilting
 • Forsøk å holde deg mest mulig på sykkelveier og i sykkelbaner
 • Hold deg på veiskulderen når du sykler på vei
 • Det er forbudt å sykle på motorveier og firefeltsveier
 • Se deg godt for og gi tydelig signal om hvor du skal
 • Ha alltid med klær for forholdene og litt ekstra, pluss nødmat og drikke
 • Ta det med ro, du har da ferie!
 • Det er lov å gå av sykkelen og trille. Gå på utsiden av sykkelen, mot veikanten, og ha sykkelen nærmest trafikken
 • Ha mobiltelefon som virker, og legg gjerne inn en backup av ruten din
 • Ha også med deg papirkart over området du sykler i

 

Sykkelklær Sykkelcomputere Soveposer/underlag Telt Sykkeltilbehør Sykkeldeler

 

Les mer: Kjapp service på sykkelen

Les mer: Slik skifter du sykkelslange

Les mer: Bli et sykkelteknisk geni

Les mer: Velg riktig sykkelhjelm

Les mer: Sykkelklær gir bedre prestasjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *