Tips til superenkel og god bålmat

Her finner du seks kjappe oppskrifter på knallgod turmat du kan lage på bålet.

Å tilberede sin egen turmat på et bål i marka, er noe alle kan prøve seg på. Det er egentlig bare fantasien som setter en stopper for hva slags mat du kan lage på et skikkelig bål. Og det beste av alt, bålmat smaker helt nydelig etter at kroppen har jobbet hardt ute i naturen.

Turutstyr

 

Her finner du seks lettvinte oppskrifter på turmat, som garantert vil vekke appetitten til alle rundt bålet.

TIPS! Vær litt tålmodig og vent til de verste flammene har lagt seg. Utnytt heller glørne i bunn og rundt bålet til matlaging. Da unngår du at maten blir svartbrent og sotete.

«S’mores»

S’mores er en nordamerikansk snack som passer perfekt på turer hvor man har tenkt å tenne bål.

Disse er som skapt for den utålmodige, og en sikker vinner hos barna, rett og slett fordi du kan klargjøre godbitene så fort du har fått fyr på bålet – i motsetning til mange andre bålretter.

Kjeks, sjokolade og marshmallows på bål.
S’MORES: En søtsak som er superenkel å lage, selv for de minste.

Du trenger:

 • To enkle kjeks av eget ønske (Digestive, Gjende, Kornmo eller lignende)
 • En liten bit sjokolade
 • En marshmallow

Slik gjør du:

Stikk marshmallowen på en pølsepinne og hold den inn i flammene til den så vidt tar fyr. Når du ser at marshmallowen begynner å smelte og bli gyllen, så tar du den vekk fra bålet og blåser ut flammen.

Legg en sjokoladebit på en kjeks, og legg marshmallowen (med pinnen) oppå sjokoladebiten. Ta så den andre kjeksen og legg den på toppen til slutt, som en sandwich. Klem på begge kjeksene og trekk ut pølsepinnen. Du har nå en rykende fersk S’mores i hånda. Vel bekomme!

LES OGSÅ: Lure triks for å få fyr på bålet

Fiskepakke i folie

For deg som vil ha litt skikkelig mat i magen på tur, og gjerne et sunnere alternativ, så er en enkel fiskepakke midt i blinken. Klargjør foliepakken hjemme før du drar, så har du et fullverdig måltid klart på null komma niks når bålet er tent.

Du trenger til én person:

Kollasj av fiskepakke i folie på bål.
FISKEMIDDAG: Et smakfullt måltid som metter i magen. Fiskepakken er superenkel å ha med tur.
 • 1 porsjon fiskefilet (gjerne laks eller ørret)
 • ¼ gul paprika
 • ¼ oransje paprika
 • ¼ squash
 • ¼ løk
 • Litt sitron
 • Salt + pepper
 • Olivenolje
 • Litt rømme / creme fraiche
 • Aluminiumsfolie

Slik gjør du:

Hjemme på kjøkkenbenken skjærer du fiskefileten i terninger på ca. 2 cm, samt grønnsakene i omtrent like store biter. Riv av et ark aluminiumsfolie, som skal brettes dobbelt, så det blir omtrent like stort som en A3-side.

Fordel fisk og grønnsaker på midten av aluminiumsfolien. Klem noen dråper sitronsaft over, før du salter og peprer godt. Skvett over litt olivenolje, før du avslutter med noen teskjeer rømme. Brett og klem aluminiumsfolien sammen slik at det blir en fin liten pakke du kan putte i en matboks, og deretter i sekken.

Når det begynner å bli skikkelige glør rundt bålkjernen, så legger du fiskepakken oppå glørne med litt avstand til de verste flammene (eventuelt kan du vente til flammene har gitt seg). Vent 13-15 minutter, og roter gjerne pakken et par ganger underveis med en pinne.

Fjern pakken fra bålet enten med pinnen eller smedfingrene og åpne opp der du brettet igjen. Voilà, maten er servert!

PS! Skal du på fisketur og sjansen er stor for at du vil få fisk, så ta bare med grønnsakene da vel! Fyll pakken med din egen fisk i stedet.

LES OGSÅ: Fem båltyper du bør kunne

Pinnebrød

Pinnebrød er en klassiker som faller i smak hos alle. Barna elsker å lage pinnebrød, men også deigen kan smårollingene lett få til. Ta med deigen ut på tur og nyt bålkosen med nystekt brød.

Pinnebrød grilles på bål.
FERSKT BRØD: Pinnebrød tvinnes rundt en pinne og stekes over glørne på bålet. Smaker nydelig.

Du trenger til ca. fem pinnebrød:

 • 5 dl hvetemel
 • ½ ts salt
 • 2 ts sukker
 • 2 ts bakepulver
 • 5 ss soyaolje
 • Ca. 1 ½ dl vann

Slik gjør du:

Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett olje og vann. Rør godt sammen. Når deigen virker glatt og håndterbar, men ikke for klissete, så er den klar. Putt deigen i en matboks du har smurt med litt olje (for å unngå at deigen fester seg til boksen).

Gi en pølsepinne til alle som vil steke brød rundt bålet og tvinn en liten håndfull deig nedover pinnen. Hold pinnebrødet over glørne på bålet, ikke i flammene. Sistnevnte vil gi svartbrent brød. Husk å snu forsiktig på pinnen av og til, slik at brødet stekes jevnt rundt hele.

Når pinnebrødet er gyllenbrunt på overflaten, er det klart. Bon appétit!

Tips! Hvis du vil ha en søtere, kanelbolleaktig variant av pinnebrødet, kan du trykke deigen flat, strø litt sukker og kanel i midten, før du ruller den til en pølse og deretter tvinner den rundt pølsepinnen.

Sjokobanan

Dette er en skikkelig søtsak og energibombe, som også er veldig enkel å lage. Du kan klargjøre sjokobananen enten hjemme eller ute på tur. Ferdig på 1-2-3!

Banan fylt med sjokolade i aluminiumsfolie.
BANANASPLIT: Sjokobanan lager du på 1-2-3 i glørne på bålet. Søt fristelse i naturen.

Du trenger til én sjokobanan:

 • 1 banan
 • Noen biter sjokolade (mørk eller lys, avhengig av hva man liker best)
 • Aluminiumsfolie

Slik gjør du:

Enten du tar med aluminiumsfolie på turen, eller klargjør hjemme, så er dette såre enkelt. Skjær et snitt langs hele banen, men som ikke går gjennom skallet på andre siden. Bruk kniven eller fingrene forsiktig til å splitte bananen litt på midten. Fyll splitten med sjokoladebiter.

Legg bananen på midten av et aluminiumsfolieark og pakk sammen. Legg bananen på glørne i 4-5 minutter. Åpne folien der du brettet sammen og se om sjokoladen har smeltet, hvis ikke, pakk sammen og kjør et minutt til i glørne.

Når sjokoladen er smeltet, så er desserten klar. Nytes med skje!

Bålpannekaker

Til pannekaker på bål, så er det viktig med en skikkelig turpanne. Gjerne en med teflon som tåler en del varme. Det er fort gjort at pannekakene brenner seg fast hvis ikke pannen er god nok. Det er de gylne, myke pannekakene som smaker aller best.

Du trenger til ca. 7 pannekaker:

Kollasj av bilder som utgjør bålpannekaker.
PANNEKAKER: Verre er det ikke å lage pannekaker på et bål i naturen. Smaker bedre enn hjemme!
 • 3 egg
 • 2 ½ dl hvetemel
 • ½ teskje salt
 • 4 dl melk

Slik gjør du:

Klargjør røra hjemme før du drar. Bland sammen mel og salt, og tilsett halvparten av melken. Rør godt til røra blir jevn og fin uten klumper. Tilsett resten av melken og visp inn eggene. La røra svelle i 30 minutter.

Når du skal på tur, så er det enklest å ta med røra i en flaske. Gjerne en vanlig sportsdrikkeflaske med litt bred tut. Slå en pose rundt flaska og plasser røra stående i sekken, så er du sikret mot søl.

Fyr opp et skikkelig bål. Vent til bålet har lagt seg og finn et stort nok underlag med glør hvor pannen står stødig og jevnt. Bruk en lang klype eller tanga på et multiverktøy til å ta pannen av og på bålet.

Bruk rikelig med smør (gjerne flytende) og vend på panna så smøret fordeles til alle kanter. Hell røre direkte fra flaska og ned i pannen, og bruk igjen klypen til å fordele røra så hele pannebunnen dekkes. Sett pannen tilbake på bålet. Når det ikke lenger er fuktig røre å se, så skal pannekaken vendes og stekes på den andre siden i et lite minutt. Bruk en stekespade av plast eller tre til å snu pannekakene.

Server med sukker, syltetøy eller hva enn du måtte like på pannekakene. Hva med nyplukkede blåbær når du allerede er på tur?

Kjeler og panner

Appelsin– og sjokoladekake

Dette er en frisk og søt oppkvikker etter en lang tur i marka. En artig rett som skal godgjøres på bålet mens du spiser hovedretten. Klar til servering når det er tid for dessert.

Du trenger til én appelsinkake:

 • 1 appelsin
 • Sjokoladekakefyll (lag den sjokoladekakedeigen du liker best)
 • Aluminiumsfolie

Slik gjør du:

Dette er superenkelt. Du skjærer av toppen på appelsinen (en drøy centimeter eller to) og tar vare på topplokket. Fjern appelsinkjøttet i appelsinen med en skje. Pass på så det ikke går hull i skallet når du graver.

Fjern så mye fruktkjøtt at du får plass til mest mulig sjokoladekakefyll. Fyll opp så mye du klarer, og sett på appelsinlokket igjen. Pakk hele fruktkaken inn i aluminiumsfolie til slutt. Legg i glørne på bålet, og la den godgjøre seg der i 20-25 minutter.

Pakk opp sølvpapiret og ta av topplokket. Nytes med en lang og tynn skje. Vel bekomme!

Appelsin og sjokoladekake i aluminiumsfolie.
FRISK OG GOD: Denne sjokoladeappelsinen er en sikker vinner på bålet etter en deilig dag utendørs.

Bruk bålvett når du lager bålmat

Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen.

Slukk bålet skikkelig og vær helt sikker på at det ikke er varme glør igjen når du forlater leirplassen. Dekk gjerne til bålkrateret med fuktig mose eller lignende. Vær forsiktig med bruk av ild dersom det er veldig tørt i terrenget. Ikke tenn opp bål direkte på berg eller fjell. Ta med alt søppel hjem fra bålplassen, også fruktskall.

Husk også å bruke dødt treverk eller nedfallsved til å gjøre opp ild. Unngå å skade friske trær i skogen.

God tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *