Turfavoritt: Per Karlsatind

«En tøff og luftig topptur med helt utrolig utsikt» – Ingrid, XXL Bodø.

 Vi som jobber i XXL elsker å være aktive, og setter pris på fantastiske naturopplevelser. Mange av oss tilbringer mye tid ute på tur – både i skog og mark, eller på fjellet. I serien «turfavoritter» vil våre medarbeidere dele flotte turmuligheter fra deres eget lokalområde.

Denne gangen går turen turen til fantastiske Per Karlsatind i Bodø. Turen er anbefalt av Ingrid, selgerleder i villmark -og våpenavdelingen hos XXL Bodø.

  • Hvor: Per Karlsatind, Bodø kommune.
  • Høyde over havet: 1036 meter
  • Varighet: ca. 7 km én vei. Fra 3,5 – 5 timer opp og ned.
  • Vanskelighetsgrad: Middels til vanskelig. Anbefales ikke for de aller minste
  • Reiseavstander: 38 km fra Bodø. 56 km fra Fauske. 78 km fra Rognan.

Populær topptur

Per Karlsatind tilhører Børvasstindan og er en av Bodøs mest besøkte topper. Og for de som har vært på toppen er det lett å skjønne hvorfor.

Per Karlsa ligger 1036 moh, mens parkeringen og utgangspunktet for turen ligger helt nede på havnivå. Turen opp er omtrent 7 km, så her er det god stigning hele veien opp.

Utrolig utsikt over havet fra Per Karlsatind utenfor Bodø.
SPEKTAKULÆRT: Er det klarvær når du er på vei opp til Per Karlsatind utenfor Bodø, så kan du oppleve en uforglemmelig utsikt. FOTO: Privat

Utsikt over havet

Turen starter på en ganske bratt sti som klatrer opp gjennom skogen. Når man kommer opp på ca. 400 moh slutter skogen og allerede her får man flott utsikt ut over havet i vest. Her passer det fint å ta en liten pust i bakken, og snu seg for å nyte utsikten før man fortsetter.

Videre opp passerer man Stortind og Legdknubben på vestsiden. Om man vil ta en liten avstikker, er det fint å gå opp på Legdknubben for å få en forsmak på utsikten som venter oppe på Per Karlsa.

Forskjellige ruter opp til toppen

Om man liker en luftig og litt mer utfordrende tur, så er det fint å gå resten av veien opp langs eggen. Vil du helst at det ikke skal bli fullt så luftig, så kan man heller gå opp skaret på vestsiden av eggen.

De siste hundre høydemetrene er det veldig bratt og traseen er ganske steinete, men det er likevel helt greit å komme seg opp. Utpå sommeren når snøen har smeltet, kan man gå i joggesko hele veien. Et par skikkelige fjellsko er likevel å anbefale. Da får du god støtte i ankelområdet når du skal vandre i fjellet.

Hund trasker i snøen mot toppen av Per Karlsatind.
VAKKERT: Enten du tar turen alene, med andre eller tar med hunden, så glemmer du neppe turen opp til Per Karlsatind med det første. Foto: Privat

På toppen er eggen smal og det er ikke så voldsomt stor plass, men her får man en enestående 360 graders utsikt mot Bodø, Landegode og Lofoten i nord. Du kan også se Lurfjellet med blant annet Bodøs høyeste fjell, Lurfjelltind i øst. Beiarn og Gildeskål i sør og Sandhornøya og storhavet i vest vil også vise seg. Og ikke minst, en flott utsikt over Åselidalen som ligger rett under Per Karlsa.

En tur man kan bryne seg på

For å gjennomføre hele turen opp til toppen av Per Karlsa, så bør man normalt være i god fysisk form. Toppturen anbefales derfor for de som har gått litt på tur før, men man kan også få en flott turopplevelse ved å prøve seg på kun deler av stigningen. Da har man i tillegg noe å strekke seg etter senere.

Det er fin sti helt opp til ca. 900 moh, men den er bratt nesten hele veien. Tur/retur er det ca. 7 km, og man bør beregne minst 3,5 timer opp og ned – avhengig av tempo og fysisk form. Selv bruker jeg mellom 4-5 timer i rolig tempo.

Den siste biten er ganske luftig, og toppen er nok ikke å anbefale for de med voldsom høydeskrekk. Jeg har selv møtt barn ned i 10-års alder på vei opp til toppen, men de aller minste bør nok vente litt før de blir med helt opp.

Husk å ta med væske

Det er en bekk nede i skogen, men etter det er det ingen tilgang på vann, så det må man ta med selv, og husk å ta med nok. Man blir tørst av å klatre over 1000 høydemeter!

På toppen er det ofte kald vind, så ta med varme klær og en vindjakke om du vil spise nistepakken der oppe. Ellers kan det være veldig fint å gå ned mot Legdknubben for å spise lunsj, da det ofte er lunere der, og du får nesten like god utsikt.

Skyer og tåke mot toppen av Per Karlsatind.
MOT SKYENE: Været kan skifte raskt i fjellet, og plutselig befinner du deg blant skyene når du nærmer deg toppen av Per Karlsatind. FOTO: Privat

Adkomst til utgangspunktet for turen

Fra Bodø by kjører man sørover på kystriksveien til Mølnbukta, ca. 10 km sør for Saltstraumbrua langs Fv. 17. Her er det en parkeringsplass. For å finne stien opp i skogen går man 30 meter langs veien, tilbake mot Saltstraumen. Stien er lett synlig.

Litt øvrig informasjon om Per Karlsatind

Per Karlsatinden fikk navnet sitt fra samen Per Kalsa, eller Per Gustav Karlson. Han fant en flokk med sauer i forsenkningen mellom Per Karlsatinden og Rundtinden som eieren hadde gitt opp å finne for lengst. Det var kommet mye snø i fjellet, så det måtte tråkkes vei for å få sauene ned til gården i Falkflåg, hvor de hørte hjemme.

God topptur!

Ingrid, selgerleder villmark/våpen hos XXL Bodø.

Turklær


Les også:
 Turfavoritt – Gaustatoppen

Les også: Velg riktige klær til sommerens fjelltur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *