Turutstyret du alltid bør ha med i sekken

Ikke dra på tur uten dette!

Toppfoto: Mats Grimsæth

Høsten er perfekt for flotte naturopplevelser i både fjellet og marka, men kan også by på plutselige værforandringer og andre utfordringer. Pakker du smart, er du beredt på det meste av utfordringer.

Det finnes masse kult ekstrautstyr som er kjekt å ha med på tur, men som du fint kan klare deg uten om du vil spare vekt og plass i sekken.

Likevel er det en del standardutstyr som først og fremst er nødvendig, og som du absolutt ikke bør være foruten når behovet plutselig melder seg. Her snakker vi om viktig turutstyr, som alltid bør med på pakkelisten.

Orientering

På tur med GPS
GPS: Et flott verktøy på tur!

Kart og kompass, eller en GPS, er et must på tur. Skal du ferdes i nye områder, så er det nærmest et must å kunne orientere seg. Velger du GPS, så pass på at batteriet skal ha levetid gjennom hele turen.

LES MER: Slik bruker du kart og kompass
L
ES MER: Kom i gang med GPS

Førstehjelp

Illustrasjonsbilde av førstehjelpsskrin.
VÆR FORBEREDT: Forhåpentligvis får du ikke bruk for det, men et godt utstyrt førstehjelpsskrin er et must å ha med seg på tur.

Førstehjelpsskrinet må med. Det kan være lurt å sette sammen et eget førstehjelpsskrin, gjerne med et butikkjøpt skrin som utgangspunkt. Da får du tilpasset innholdet til de behovene dine aktiviteter kan gi.
Eksempel på innhold:

 • Saks
 • Hansker
 • Smertestillende
 • Enkeltmannspakke
 • Strips
 • Sårtape
 • Burn gel
 • Plaster i forskjellige størrelser
 • Støttebandasje
 • Nål/tråd
 • Smerte-/betennelsesdempende gel
 • Sportstape eller lignende
Førstehjelp

Mat

Ta heller med litt for mye mat enn litt for lite, for du skal ikke undervurdere energibehovet når du er på tur. Energirik mat er derfor viktig, slik at kroppen kan fungere skikkelig.

Real Turmat og annen frysetørket mat er næringsrikt og veier lite, og er perfekt å ha med i sekken. Snacks, energibarer, sjokolade, rosiner, kjeks eller nøtter gir også rask energi, og fungerer utmerket som midlertidig påfyll før de større måltidene.

Bilde av Real Turmat og kjele ved vann i skogen.
GOD MIDDAG: Kok opp vann og nyt et velsmakende måltid i herlige omgivelser i naturen. Lett , godt og enkelt på telttur!

Drikke

Ta alltid med deg nok vann, men vurder samtidig hvor mye vann det er nødvendig å bære.  Før turen kan du undersøke tilgangen til drikkevann underveis på turen.

Godt drikkevann finnes i hurtigrennende bekker og elver der vannet er klart, men også i mange innsjøer og fjellvann. Setter du opp leir i nærheten av en bekk eller et vann, kan en vannpose være smart å ha med seg. Helsport vannpose veier for eksempel kun 60 gram, tar liten plass, men rommer hele 10 liter. Perfekt til teltturen.

Er du usikker på vannkvaliteten, så bør du koke vannet før du drikker det. Da dreper du eventuelle bakterier.

Helsport vannpose 10 liter
LITEN; LETT OG PRAKTISK: Helsports vannpose rommer 10 liter, og er ideell å ha med på tur.

Klær

– Ekstra sokker
– Alltid en ekstra ulltrøye/longs
Lue
Multihals
– Vann/vindtett bekledning
– Fleecejakke/ullgenser/isolerende jakke
– Hansker/votter (gjerne i ull, da disse holder seg varme selv om de blir våte)

Det er lurt å ha en ekstra ullskjorte og longs i sekken, slik at du har et tørt sett å bytte til når du kommer frem og har slått deg til ro. Det kan også være lurt å pakke dette i en vanntett pakkpose slik at du er garantert at det holder seg tørt, selv om regnet bøtter ned. Det samme gjelder ekstra sokkepar.

Lue og multihals er gode måter å regulere kroppstemperaturen på, og kan ofte gjøre natten i soveposen mer behagelig. Et lurt tips kan være å ha en egen lue og en hals liggende i soveposen, slik at du alltid har tørt skift til natten.

En fleecejakke, isolerende jakke eller ullgenser er også kjekt å ha med. Ull holder seg varmt selv om det er vått eller fuktig, mens fleecejakker og isolerende jakker ofte kan være lettere og ha mindre pakkvolum.

Hvis skallbekledningen ikke er på  fra starten av, bør den så absolutt få plass i sekken. Du vet aldri når du risikerer å bli overrasket av vind og nedbør.

Turklær

Lyskilde

Må du opp om natta for å gå på do, lese et kart i mørket eller helt enkelt blir nødt til å lete etter noe (eller noen), så vil du gjerne ha tilgang til en lommelykt eller hodelykt. En hodelykt er kanskje kjekkest, for den kan du ha på hodet slik at begge hendene er frie.

 

Silva Nor-Light hodelykt

Fyrtøy

Fyrstikker, tennstål eller lighter bør alltid være med i sekken. Du vet aldri når du trenger å fyre opp et bål for ekstra varme eller klestørking. Husk likevel reglene for bålbrenning!

Fyrtøy er uansett veldig kjedelig å glemme dersom du skal benytte gassapparat eller stormkjøkken.

LES OGSÅ: Slik lager du enkel og god bålmat
LES OGSÅ: Gode tips når du skal fyre bål
LES OGSÅ: Disse båltypene bør du kunne

Reparasjonssett

Det er innmari kjipt å skulle legge seg til å sove ute på tur, bare for å oppdage at du har fått en rift i liggeunderlaget. Har du med reparasjonssett, er det imidlertid en smal sak å fikse.

Det er alltid klokt å ha med relevant reparasjonsutstyr når du er ute på tur.

Her er forslag til utstyr det kan være lurt å pakke med seg:

 

Reparasjonssett for brenner og pumpe
KJEKT Å HA: Ulike reparasjonskit, som dette for brenner og pumpe, er smart å ha med på tur.

Telt eller tarp

Tarp spent opp som tak over et telt i skogen.
EKSTRA TAK: Tarpen kan spennes og bruke som et ekstra tag over teltet. Er det meldt en del regn, så tar tarpen unna det verste for teltduken.

Å sove under åpen himmel kan være veldig spennende, men det blir fort en ubehagelig opplevelse hvis regndråpene kommer.
Et minimum av le for regn bør du derfor ha i pakningen. Spesielt på overnattingsturer. En tarp kan bidra med det meste, men viser værutsiktene at det vil bli en del nedbør eller vind, så bør du ta med et telt.

Telt- og tarpløs, med akutt behov for ly? Det går relativt raskt å lage en provisorisk overnattingsplass. En kniv, øks, sag eller mulitverktøy, kombinert med tau, kommer godt med i en slik situasjon.

Gapahuk, en tett gran (skjørtegran) eller furu, eller en vindsekk eller fjellduk er alle egnet for å gi deg ly når du mangler telt og tarp.

Telt

LES OGSÅ: Fem smarte måter å bruke en tarp på
LES OGSÅ: Slik reduserer du vekten på tursekken
LES OGSÅ: Kle deg riktig for høstens fjelltur
LES OGSÅ: Turfavoritt – Gaustatoppen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *