Nybegynner, men prøver å følge med på sjakk-VM?

,

Lær disse fem sjakkuttrykkene, så henger du lettere med i svingene under neste parti.

Tittelforsvarer Magnus Carlsen (25) måler i disse dager krefter mot russeren Sergej Karjakin (26) under VM i sjakk i New York. I Norge blir bare flere og flere hekta på sjakk, og mange sitter benket foran TV-skjermene og følger spent med på Magnus.

Alle sendingene er stappfulle av spesielle ord og uttrykk, som ikke alltid er like lett å forstå dersom man nylig har fått opp øynene for sjakk.

Her gir vi deg derfor en liten innføring i noen av sjakkuttrykkene som garantert vil bli nevnt på TV, som forhåpentligvis vil gjøre VM-kampen enda mer spennende å følge med på.

Leker og spill

Fem sjakkuttrykk du bør kunne

Har du kontroll på hva brikkene heter og hvordan de kan bevege seg på brettet, så er du allerede langt på vei.

I tillegg bør du lære deg betydningen av disse fem begrepene:

Remis

Remis er det samme som uavgjort. Man får ett poeng for seier, og 0,5 poeng for remis. Det skal spilles 12 partier, og førstemann til 6,5 poeng vinner VM.

Illustrasjonsfoto sjakk.
KOMPLETT: Hos XXL får du fatt på sjakkbrett, brikker og regler, så kan du utfordre noen til dyst mens du følger med på VM.

Sjakk matt

Når du truer motstanderens konge direkte med en av dine brikker, så står kongen i sjakk. Da må motstanderen enten blokkere for trusselen med en annen brikke, flytte kongen vekk fra trusselen eller slå ut brikken som truer.

Sjakk matt er en situasjon der kongen er truet direkte, men faktisk ikke har mulighet til å komme seg unna eller blokkere for trusselen. Den som setter motstanderen sjakk matt, har vunnet partiet.

Bukk

Bukk er et uttrykk som betyr tabbe, eller grov feil. Det vil si at man gjør et trekk som vil gi motstanderen en spesielt stor fordel.

Rokade

Et helt spesielt sjakktrekk, hvor man faktisk flytter to brikker samtidig. Trekket er veldig effektivt og blir derfor hyppig brukt.

Trekket går ut på at kongen og tårnet «bytter plass». Kongen flyttes to felter mot et av sine tårn, og deretter flyttes tårnet på motsatt side av kongen. Rokade kan kun gjennomføres dersom det ikke finnes noen brikker mellom kongen og tårnet, i tillegg til at hverken kongen eller tårnet kan ha flyttet på seg tidligere i partiet. Man kan heller ikke rokere over felter som blir truet av motstanderen.

Binding

Når du har en brikke som er under angrep, men brikken samtidig blokkerer for at kongen ikke skal stå i sjakk, så kan du ikke flytte denne brikken vekk før kongen selv er flyttet unna. Dette kalles en binding.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *