På sykkeltur med barn

Selvfølgelig kan man ta med mindre barn på sykkeltur med overnatting i telt, hvis man er godt forberedt. Vi forteller deg hvordan.

Én overnatting klarer de aller fleste barn ned til femårsalderen uten problemer. Men det er du som kjenner ditt barn, og som må legge opp turen deretter. Det går selvfølgelig an å ta en sykkeltur i skogen uten overnatting også.

Forsøk gjerne med overnatting fra lørdag til søndag på våren eller høsten først, og ta det videre derfra. Finn en helg hvor det er meldt godt vær, det gjør turen hyggeligere. Det kan være lurt å slå leir i nærheten av drikkevann, så slipper dere å ha med mye vann.

Her gir vi deg noen generelle tips for sykkeltur med barn.

Vær venn med sykkelen

Først og fremst må barnet være komfortabel med sykkelen sin, det er viktig. Sykkelen må være riktig justert til barnets høyde, barnet må kunne bruke bremser og evt. gir, og sykkelen må være i god teknisk stand.

La barnets sykkel få like god pleie og smøring som din egen sykkel, det er viktig for å opprettholde gleden ved å sykle. Ta gjerne service på sykkelen sammen med barnet, det er en veldig hyggelig opptakt til sykkeltur.

Barn som ikke sykler selv kan fint sitte i sykkelvogn, gjerne mens større søsken sykler selv. Det motiverer gjerne de mindre til å sykle mer senere, når de ser hvor praktisk det er å kunne.

Turens mål

Bilde av gutt på MTB-sykkel.
IKKE OVERDRIV: Barn blir slitne av mange inntrykk, så ikke overdriv på de første turene.

Legg turen til gode asfalt- eller grusveier. Vurder nøye på forhånd hvor langt barnet ditt faktisk klarer å sykle, der dere skal sykle.

Ta hensyn til stigning, underlag etc. Det er viktig at ikke distansen blir målet de første gangene, men at målet er selve turen og gleden over å være ute på tur.

Husk at du spolerer mye for fremtiden også, dersom første tur blir et mareritt. Det er ofte en fordel å passe på at eventuelle oppoverbakker blir på vei til leirstedet, slik at man får nedoverbakker hjem. Det barnet husker når det kommer hjem, er som regel det siste, og det å ha kjørt fort nedover bakker er et mye bedre minne enn å ha slitt i oppoverbakker.

Inviter gjerne med en venn/venninne av barnet, det gjør også alt mye hyggeligere.

Pakk sammen

Involver barnet i pakkingen, så langt det lar seg gjøre. Da vet det hva dere har med, hvorfor, hvor det ligger og hvordan man forbereder seg til tur.

Gjør noe gøy ut av det, som f.eks. at barnet får ansvar for alt man trenger når det er sol, for å spise og drikke etc. Da må barnet tenke selv og forstår bedre hva man trenger og hvorfor.

Kan barnet skrive, så kan du gjerne la barnet skrive hele eller deler av pakklisten. Den lager dere sammen, gjerne etter tema; sove, spise, sol, regn, kaldt vær, varmt vær etc.

Vektfordeling

La barnet slippe å ta noe særlig bagasje. Eventuelt kan barnet ha en liten sekk med en vannflaske og litt smått, men ikke overdriv. Det er en fordel å ha sykkelvogn til bagasjen, så slipper man å ha så mye tyngde på sykkelen.

Eventuelt er sykkelvesker kjekt å ha, det er nemlig ikke særlig behagelig å sykle med stor tursekk. Det går selvfølgelig greit med sekk på ryggen i noen få kilometer, men det bør unngås.

På vei

La gjerne barnet sykle først og bestemme farten, eller ved siden av deg. Hvis barnet hele tiden blir liggende bak blir det fort lite motiverende. Husk at barn motiveres av enkle ting, som telling av lyktestolper, sølepytter eller blåmerkinger, «førstemann» m.m.

Bilde av jente på sykkel.
LYSTBETONT: Tell ting, lek med ord eller sett dere små delmål.

Det er også lurt å ha små delmål, med belønning når man når dem. Noen rosiner, en kjeks, en pastill, et drops eller annet «litt ekstra» er gode belønninger. En vanlig «mulepose» med nøtter, rosiner og sjokoladebiter er alltid populært og energigivende.

Ord- og bokstavleker, regnestykker etc. er også god avledning, så barnet glemmer den harde motbakken. Tre ord på A, på B, på C osv., annenhver gang, er en fin lek for å gi barnet bedre ordforråd. Den voksne kan da velge ord barnet kan eller ikke kan, og forklare de ordene barnet ikke kan. Leken passer derfor for barn i alle aldre.

Ha gjerne med et kart, så barnet kan få se hvor dere er og hvor dere skal. Ta dere god tid og nyt turen. Vær tålmodig!

Bekledning

Det er veldig viktig at barnet er riktig kledd for årstiden, så ikke frysing eller svetting blir en plage for barnet. Pass på å ha jakke med glidelåser som kan åpnes/lukkes litt og litt, siden man blir litt varmere i oppoverbakker og kaldere i nedoverbakker.

Stopp og ta av/på klær når barnet uttrykker tydelig misnøye om feil bekledning. Vis hensyn, og at du tar barnets velvære på alvor.

Endelig framme

Når man endelig er framme kan det være lurt at barnet kler litt på seg igjen, så han/hun ikke blir kald. Sysselsett barnet, og få det til å bidra litt til fellesskapet. Men ikke stress for mye, sånn at barnet får tid på seg til å bli kjent i området.

Det er som regel mye nytt og gøy på en teltplass, så ta gjerne en liten oppdagelsestur sammen med barnet før dere begynner å sette opp teltet. Bestem sammen hvor teltet skal stå.

Bilde av barn sittende på kai, med sykler.
FØLING I FJÆRA: Legg gjerne turen til et vann. Det gir enda flere muligheter for morsomme aktiviteter for og med barna.

Orden er viktig

Avklar også hvor dere skal ha «toalettet» deres, så ikke det blir noen misforståelser. Fortell også barnet hvordan hygienen skal ivaretas etter toalettbesøk.

Bli enige om hvor søppelpose skal henges, hvor maten skal oppbevares for å holde dyr og insekter unna etc. Det er viktig å avklare en del slike ting på forhånd, så blir det bedre stemning gjennom ettermiddagen/kvelden.

Husk at barnet er vant til faste plasser på ting hjemme, bli enige om det på teltplassen også.

Slå opp teltet

Få hjelp av barnet når dere setter opp telt og gjør klart inni teltet. Pass på at barnet prøveligger plassen sin, så det ikke blir problemer når barnet er trøtt og skal legge seg.

Ha gjerne en litt svak lykt i teltet, som kan stå på til barnet sovner. Første natt ute kan være litt skummelt.

Bilde av jente i telt.
ENDELIG FRAMME: Slå opp teltet så fort barnet har fått sett seg litt om, så alt er på plass når barnet blir trøtt.

Mat

Tenk litt på hva dere tar med av mat. Det er lov å skeie ut på tur! Husk at maten, snacksen, drikken etc. kan være med på å gjøre turen minnerik. Bålgrillet pølse med bacon rundt, pinnebrød eller marshmallows kan gjøre opplevelsen litt annerledes enn hverdagen hjemme.

Bål er også utmerket til å koke/smørdampe fisk, kjøtt, pølser, grønnsaker og annet i folie. Bare husk å ha i en hel del smør eller olje. Tortillas i folie er også utmerket å varme på bål.

Slik mat kan dere gjerne lage hjemme før dere drar, så blir det mindre å dra med seg og raskere å lage. Pannekakerøre på flaske er også fin turmat, hvor pannekakene kan stekes på enten bål eller kokeapparat.

Gode desserter: Banan snittet på langs, med melkesjokoladebiter i, stekt i folie på bålet. Popcorn er fint å lage i en kjele over bål.

Bilde av to gutter som sykler.
TREN SYKLING: Når man først er ute på tur, så er det lurt å benytte anledningen til å trene litt på sykling.

Ha det hyggelig!

Kos dere når dere er på leirplassen. Det er mye gøy man kan gjøre på tur: Fiske, lage bål, lage kunstverk, finne mat i naturen, se på dyr, insekter, fisker og fugler, spikke, klatre, lage kongledyr etc.

En grusvei i skogen er også et trygt og godt sted å trene litt ekstra på sykling, bruk det for alt det er verdt.

Du kjenner ditt barn best i forhold til hva det mestrer og ikke, og hva dere trenger å ha med eller ikke. Uansett må du sørge for å gi barnet en god opplevelse det kan vokse på. Det kan gi dere mange fine stunder sammen – også i fremtiden.

GOD TUR!

Forslag til ting dere bør ha med:

Ikke overdriv mengden utstyr, dere skal jo ikke så langt og lenge.

«Jeg kan minnes en tid da jeg var meget ung, og det synes meg at en fyrstikkeske og en fiskestang var omtrent all den utrustning en mann burde trenge for å ferdes noen uker i skog og fjell.»

Fridtjof Nansen, i «Den Norske Turistforenings årbok», 1922.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *